Spar monteringstid med stik fra Ilme

Hvis man nogensinde prøver at gå bilens elektriske system igennem, så vil man kunne se et meget omfangsrigt og kompliceret ledningsnet, hvor mange enheder er forbundet på kryds og tværs. Der stilles mange krav til ledninger og stik i biler, da de dels skal kunne holde til vibrationer men også støv, fugt, vand, kemikalier og vibrationer fra kørslen.

Derfor anvender bilindustrien konnektorer og stik fra anerkendte firmaer, da denne slags helst bør kunne holde i hele bilens levetid. Stik fra Ilme forhandles hos Hans Følsgaard, der netop er teknikpartner for erhvervslivet med stik og konnektorer i høj kvalitet til alle mulige formål.

Ilme er et anerkendt italiensk firma til denne type kvalitetsstik, da de siden 1938 har produceret alle mulige former for materialer af høj kvalitet til en sikker kabling herunder de udbredte Squich konnektorer samt Harting stik.

Squich konnektorer

For at kunne erobre en stor markedsandel overalt i verden må stik og konnektorer kune opfylde disse krav:

  • Robust kvalitet.
  • Modstandsdygtighed mod vejrlig dvs. vandtæt og brudsikker.
  • Være vibrationssikker.
  • Overholde gældende standarder.
  • Være rengøringsvenlig.

Ilme producerer en serie ved navn Squich, der overholder disse krav, og de er tillige så fleksible, at de kan monteres helt uden værktøj og endda kunne reducere den normale montagetid med op til 50 %, hvilket også betyder meget for det samlede regnestykke. Squich-serien findes i flere udgaver, således de kan anvendes til forskellige formål.

Harting stik

Harting stik er en udbredt og populær industristandard, som mange firmaer i dag anvender i industrien herunder til ledningsnettet i biler men også i tog samt indenfor alle brancher i industrien. Harting stik er en konnektor med 16-poler og derfor velegnet til multistik.

De er især blevet populære, da de er i høj kvalitet og kan beskytte ledningerne effektivt imod varme, kulde, vand, fugt, syre, kemikalier og vibrationer, således de selv under i aggressive miljøer kan få maskiner og udstyr til at fungere optimalt. Stikket produceres i dag af mange firmaer og under mange andre navne herunder navnet Lectriflex med standarden Han 16 E.

Et Harting stik er udformet som et aflangt rektangulært stik med to rækker af otte ben. Kabelskjoldet beskytter stikket med slag og påvirkninger, og stikket har tappe monteret, således det kun kan vende på en måde. Man kan endda fastlåse stikket med en låsebøjle i længderetningen samt med to låsebøjler på tværs.

Stikket kan holde til en effekt på op mod 3.680 W, hvilket svarer til en strømstyrke på hele 16 A ved en almindelig strømstyrke på 220-230 V. Stikket er utroligt anvendt rundt omkring i verden indenfor studieteknik med belysning men også i teatre og andre steder med store krav til stedets lysopsætning.