Dette serviceeftersyn kan alle bilister klare

De fleste danske bilister ved det mest grundlæggende om biler, da denne viden indgår i teoriundervisningen, når man skal have kørekort til bil. Derfor kender de fleste bilister tegn ved bilen på, den trænger til et serviceeftersyn. Faktisk anbefaler alle bilforhandlere, at bilejerne kommer regelmæssigt til serviceeftersyn med bilen i henhold til bilens servicebog, så bilen kan få udskiftet olie, brændstoffilter og luftfilter, drivremme mv., og bilen får kontrolleret bremser, styretøj, lygter og flere andre vitale dele på bilen, så man kan få et stempel i servicebogen og en ny tid til serviceeftersyn, som afhænger af bilens kørte km, da bilen naturligvis skal serviceres oftere, såfremt man kører mange km hvert år.

Her kommer lidt hjælp og vejledning til, hvilke ting på bilen man selv kan klare at efterse, og hvilke ting man bedst bør overlade til specialisterne på det autoriserede autoværksted, hvor man både har den faglige viden samt specialværktøj til at foretage en gennemgang af bilens vitale dele.

 

Disse ting kan de fleste klare på bilen

Der findes visse bilister, der overlader samtlige serviceopgaver på bilen til autoværkstedet, hvilket er en udmærket løsning, da man derved kan bruge sin tid og energi på andre sager, som man behersker fuldstændigt. En bil består i dag af masser af avancerede komponenter og dele, som perfekt skal arbejde sammen, og de fleste biler kræver en vis form for fagkundskab, som langt fra alle bilister er i besiddelse af, men alle bør minimum kunne holde øje med indikatorerne i bilens instrumentbræt, således man få påfyldt væsker på bilen, når væskestanden bliver for lav, og dette ses på bilens instrumentbræt.

Det gælder for eksempel vand og kølervæske, som kan få temperaturmåleren på bilen til at stige faretruende, og man bør også tjekke bilens oliestand regelmæssigt såsom én gang om måneden og påfylde olie, såfremt oliestanden er faldet til under den anbefalede mængde. Bremsevæskebeholderen skal også efterfyldes efter behov, men såfremt bilen taber bremsevæske, så bør man grundigt gennemgå bremsesystemet for lækager. Bilister bør også selv kontrollere, om alle bilens lygter og blinklys virker, og om bilens dæk har et korrekt dæktryk og slidbanemønster.

Alle disse eftersyn tager kun få minutter, og det er ofte for små opgaver at sende bilen til værkstedet for, og det vil også koste en mindre formue i værkstedsregninger og tabt arbejdsfortjeneste. De fleste kan også sagtens passe og pleje bilen, så den regelmæssigt for en god bilvask og støvsugning, og er man handyman, så kan man også selv udskifte kileremme, dæk, tændrør, batteri og andre dele på bilen, der måske skal udskiftes på grund af slitage.

 

Disse opgaver bør værkstedet klare

Man bør til gengæld lade det autoriserede autoværksted klare alle de større og krævende opgaver på bilen, som kræver fagfolk med den rette uddannelse og udstyr, og især de store avancerede biler som BMW, Audi og Mercedes har efterhånden masser af specielt udstyr monteret, som kun kan kontrolleres og justeres med specialudstyr hos det autoriserede autoværksted.

Man kan naturligvis selv udskifte bilens motorolie billigere end værkstedets pris for et olieskift, men det er jo ærgerligt, hvis man mister garanti på bilen, såfremt der senere sker uheld, og man ikke har overholdt alle de påkrævede serviceeftersyn på bilen. Faktisk kan man ofte købe en forsikring på sin bil som endda giver gratis serviceeftersyn på bilen, og dette anvender Audi ofte som et godt argument til Audi ejere, som for et fast beløb hver måned får en meget dækkende serviceaftale, der giver regelmæssig service og udgifter til reparationer på alle bildele såsom bremsere, pærer, viskerblade, kobling, drivaksler, udstødning, motor, gearkasse, differentiale, elektrisk system, katalysator og alle de andre avancerede dele på bilen.

Audis serviceaftale dækker helt op til 300.000 kørte km, og prisen varierer efter bilens model, motorstørrelse og antal kørte km, så en typisk Audi A4/1.6L med 100.000 kørte km vil koste omkring 700 kr. pr. måned, så det er ofte billigere og nemmere med denne enkle løsning frem for at risikere uventede udgifter på service og reparation.