Fordele og ulemper ved leasing af bil

Visse private samt firmaer anvender hele tiden leasing, mens andre aldrig vil overveje leasing. Hvad skyldes disse forskelle, er det uvidenhed til reglerne eller er det simpel logik?

Svaret er hovedsageligt, at bilister prioriterer forskelligt, og den typiske leasingkunde betaler en smule mere end bilisterne med egen bil, men til gengæld opnår leasingkunderne også store fordele for dette beløb.

Svaret kan findes i de lidt indviklede leasingregler, som tillader firmaer at fradrage alle leasingudgifterne, hvilket i langt hovedparten af tilfældene gør leasing attraktivt især for danske virksomheder. Men måske skulle man se på, hvornår leasing ikke kan betale sig.

 

Leasing kan være en dyr løsning

Hvis man kender til sit kørselsbehov for de næste mange år, så kan det ofte bedst betale sig at købe en bil selv i stedet for at lease denne. Dette er reglen for både private samt firmaer, men især firmaer har svært ved at kende til det eksakte kørselsbehov flere år ud i fremtiden, da dette afgøres af kundernes ordrer, som kan være svingende. Hvis man er privatbilist og har ustabile arbejdsopgaver samt ikke en fast familiesituation, så kan man heller ikke være sikker på, om man overhovedet har brug for bil om et par år ud i fremtiden.

Hvis man er sikker på, at en given bil kan klare dit kørselsbehov i mindst 3-4 år, så bør man nok vælge at købe en bil, og med den meget lave lånerente for tiden kan man finde mange billige biler i øjeblikket, og især de populære MPV biler (multi purpose vehicles) kan anvendes universalt til mange passagerer eller masser af plads i bagagerummet.

At lease en bil koster typisk 10 % af bilens nypris i engangsydelse (udbetaling), hvorefter man betaler omkring 1 % af bilens nypris i månedlig ydelse, men der findes variable tilbud på markedet, så det kan undertiden lade sig gøre at finde bedre tilbud eventuelt med en meget lille startydelse, især hvis man vælger en model, som forhandleren er brændt inde med. Man kan også lease brugte biler, men de er ofte ikke meget billigere at lease end nye biler.

 

Forskellige former for leasing

Fordelene ved at lease bil er især følgende:

  • Man bevarer sin likviditet
  • Man kender præcist sine månedlige udgifter
  • Man kan altid udskifte bilen til en mere passende model
  • Man har ingen risiko for stort værditab ved salg af bilen
  • Man har ingen variable vedligeholdelsesomkostninger på bilen
  • Firmaer kan afskrive 100 % af udgifterne ved leasing
  • Man vil altid køre rundt i en nyere bil, der er flot og velholdt

Hvis firmaet leaser en bil, så må man normalt ikke køre i denne firmabil udenfor arbejdstiden, men hvis man vælger flex leasing, så er sagen straks en anden. Denne løsning gør det nemlig muligt, at firmaet kun betaler de leasingydelser, som vedrører den procentdel af kørte km, som er i erhvervsøjemed. Til gengæld kan man selv anvende firmabilen til privatkørsel, idet man derved sparer sin egen private bil, og man kommer kun til at betale leasingydelsen for den procentdel, som man kører privat. Dette er især en fordel for private, som ikke kører for mange kørte km om året, idet man derved måske kan slippe med 25 % af de samlede leasingudgifter, hvilket er en billig måde at have rådighed over en privat bil.

En leaset bil koster normalt mellem 2.000-10.000 kr. om måneden med et gennemsnit på 5.000 kr., og kan man have privat adgang til en nyere kvalitets bil for under 2.000 kr. om måneden, så har man egentlig en meget fornuftig løsning.

Desuden findes den mulighed, hvor leasingselskabet kun opkræver en forholdsmæssig registreringsafgift, idet kunden derved afdrager afgiften. Denne lov blev vedtaget for alle leasingselskaber i EU er underlagt de samme vilkår, men den kommer især leasingkunderne til gode, idet de månedlige ydelser derved falder.