Sådan vælges den rette firmabil

En firmabil kan være mange ting, og den kan anskaffes på mange kreative måder, så her kommer lidt hjælp, som kan give dig mere overblik over mulighederne i den forvirrende jungle af muligheder, når man skal købe firmabil. Det er de indviklede skatteregler, der kan give mange fordele og ulemper for både firmaer og private, især kan man risikere at snyde sig selv, såfremt man ikke forinden sætter sig grundigt ind i reglerne. Men det er ikke så svært endda, man bør blot kende sit transportbehov, før man vælger en model til anskaffelse af sin firmabil. Man bør også kende sin og firmaets økonomiske situation og budget, så man kan vælge mellem køb eller leasing af bilen.

Køb eller leasing

Først eller fremmest bør man analysere behovet for firmabil, og hvordan behovet vil se ud i fremtiden, idet man især bør lease en firmabil, hvis man er usikker på fremtidens kørselsbehov, mens man bør købe en firmabil, såfremt man er sikker på, bilen kan klare kørselsbehovet mindst 3-4 år ud i fremtiden. Hvis man er en smule usikker på fremtidens kørselsbehov, så er der ingen tvivl om, man absolut bør vælge leasing, idet denne model giver væsentligt flere fordele for virksomheden end køb af bil. Der kan jo nemt ske indskrænkninger eller forøgelser i kundeordrerne eller varesortimentet eller i distributionsmetoden, så det kan ofte være svært at kende fremtidens behov, så derfor vælger de fleste virksomheder leasing, selvom det økonomisk set er billigere at købe en firmabil, hvis man vil beholde den i en længere årrække. Men leasing giver naturligvis en masse fordele, idet man:

 • Man råder altid over en nyere smart bil
 • Bilen kan altid udskiftes til en passende model og størrelse
 • Man undgår risiko for værditab ved salg af bilen
 • Ingen uventede udgifter til reparationer og vedligeholdelse
 • Kræver ingen kapitalbinding dvs. ingen mistet likviditet
 • Man kender sit bilbudget i detaljer, hvilket er nemt regnskabsmæssigt
 • Alle udgifterne er fradragsberettigede 100 %

Alle disse fordele gør, at erhvervslivet ikke altid ser på prisen på bundlinjen, idet man er tilfreds med en fast udgiftspost til kørselsbehov, hvilket leasing nemt kan tilbyde. For erhvervslivet betyder det meget i renomme og anseelse, at firmaet altid er godt repræsenteret, så man kan komme rundt med en vis stil og forsinkelser og startproblemer, idet man kan risikere at miste ordrer og kunder. Den månedlige ydelse er heller ikke meget dyrere for firmaet, hvis man sammenligner en lille Opel Corsa med en stor luksuriøs Audi A6, idet leasing prisen måske er hhv. 2.000 og 4.000 kr. om måneden, selvom Audien måske koster mere end tre gange så meget som Opel Corsa bilen. Det skyldes de attraktive leasingregler, som virksomhederne kan drage gavn af.

Leasing modeller

Det er faktisk muligt for en ansat at køre i firmabilen privat, såfremt firmaet indvilger i dette, men skattevæsnet vil naturligvis kræve en betaling for denne mulighed. Men begge parter kan opnå fordele ved at anvende flex leasing, hvor man laver et kørselsregnskab, således man hver måned kan se, hvor stor en procentdel, medarbejderen har anvendt bilen til privatkørsel. Hvis medarbejderen bruger bilen i under 30-40 % af tiden, så kan det ofte være en fordel for medarbejderen, hvorimod det altid er en fordel for firmaet. Medarbejderen kan alternativt stille sin private bil til rådighed for firmaet, hvorefter man kan få udbetalt kørselsgodtgørelse efter gældende takster. Desuden kan man vælge en smart teknik sammen med leasingfirmaet, hvor man afdrager afgiften til staten forholdsmæssigt, således man slipper billigere hvert år i leasingydelse, og denne regel opstod, fordi der skulle være ens regler for europæiske firmaer i leasingbranchen.

 

Få råd til en stor luksusbil med leasing

I dag kan man foretage leasing af bil både som privatperson, som firma eller som en kombination af disse metoder. Erhvervslivet har i mange år haft meget glæde af de attraktive vilkår for erhvervsleasing, og nu har privatbilisterne også fået øjnene op for privatleasing.

I mange tilfælde kan leasing nemlig være en langt bedre løsning frem for at købe en bil, da bilejere dels har flere penge bundet i investeringen og har risiko for et større værditab, når bilen engang skal sælges eller skrottes. Leasingkunderne har til gengæld fuld råderet over bilen i en aftalt periode, som normalt løber i 1-3 år.

Efter leasingperioden afleverer man bilen tilbage til leasingfirmaet, og man kan starte på en ny leasingaftale. Dette giver fleksibilitet på en smart måde, som mange bilister er glade for, og en af de store fordel er også, at man i en afgrænset periode for et relativt lille beløb kan få råd til at køre i en dyr luksusbil, hvorved man kommer stilfuldt omkring med prestige og komfort.

 

Fordele og ulemper ved leasing

Den eneste reelle ulempe ved leasing af bil er, det er en smule dyrere at lease bil frem for at købe bil, såfremt man vil beholde bilen i mindst fire år ud i fremtiden. I alle andre situationer er det både billigere og bedre med leasing af bil, da man opnår mange fordele ved dette, og det er især disse fordele:

 1. Man slipper for likviditet bundet i en dyr bil
 2. Man kan nemt udskifte bilen til en mere passende model
 3. Man har altid en ny og moderne bil til rådighed
 4. Man kender i detaljer sine udgifter hver måned til bilen
 5. Man opnår intet værditab ved salg af bilen
 6. Man slipper helt for udgifter til service og reparationer på bilen
 7. Man kan nemmere få råd til en dyr luksusbil
 8. Det er nemmere at administrere administrativt for firmaer (fuld fradragsret)

 

Konklusionen er derfor, der i langt hovedparten af tilfælde er flere fordel ved leasing frem for ulemper, især fordi mange er tvunget til at skifte bil med få års mellemrum, idet deres kørselsbehov ændrer sig, idet man kan have svært ved at kende sit behov for bil i mange år ud i fremtiden.

Man kan måske få nyt job i nærheden af god offentlig trafik, eller man kan pludselig få brug for en større bil, hvis din husstand pludselig vokser. Mange firmaer har også et ukendt transportbehov, da ordretilgangen samt firmaets opgaver med kort varsel kan ændre sig, så i alle disse situationer kan det bedst betale sig med leasing af bil.

 

Prisen på leasing af luksusbilLeasing

En tommelfingerregel ved leasing kontrakter er, man starter med en engangsydelse på omkring 5-10 % af bilens nypris, hvorefter man betaler omkring 1 % af bilens nypris i månedlig leasingydelse, men de enkelte leasingfirmaer kan jo have forskellige til og kampagner med specielle tilbud, da konkurrencen er hård på området for leasing af biler.

De store tyske luksusbiler såsom Audi er en meget populær leaset bil, da bilerne er kostbare at købe, hvorimod man for rimelige beløb kan lease bilen, og på Audis hjemmeside kan man nemt indtaste den månedlige ydelse pr. måned, hvorefter man kan se de modeller, man kan vælge imellem.

Hvis man flytter pilen til højre op på 4.300 kr., så kan man lease alle Audis modeller Audi A1 og A3, men man kan også vælge den kraftige Audi A3, og dette er rimelige beløb at betale i månedlige rater for at køre i en luksusbil, der normalt koster mere end 437.000 kr. fra ny.

 

Mest familiebil for pengene

Bilbranchen kan for mange mennesker være vanskelig at overskue, og især hvis man sammenligner brugte biler, som alle er unikke, idet de er slidt på forskellig måde. Derfor er det er ren jungle at finde rundt i, når man står og har behov for at købe en ny bil. Spørgsmålene står ofte i kø. Skal man købe en ny eller en brugt bil? Skal man købe kontant eller på afbetaling? Skal man købe eller lease en ny bil?

Man kan undertiden gøre en god handel, når man køber en lettere brugt bil til nedsat pris, men måske er bilen mere slidt, end man umiddelbart troede, så der er altså risiko forbundet med at købe en brugt bil. Når man køber ny bil, så er der flere års garanti på bilen, så man opnår en vis tryghed, når man køber ny bil. Men hvilken bil giver mest valuta for pengene?

Vælg en populær bil

Når man skal vælge en ny familiebil, så bør man tage flere ting med i betragtning. Bilen bør købes hos en landsdækkende forhandlerkæde, der sælger kvalitetsbiler til fornuftige priser. Der bør være et bredt sortiment af biler hos forhandleren, således alle kan finde præcis den bedste bil til at dække deres kørselsbehov. Man bør have tillid til autoforhandleren, og bilen bør have en god genslagsværdi, således man ikke risikerer et stort værditab ved gensalg af bilen.

Desuden bør bilen have fornuftige årlige udgifter til brændstof samt vægtafgift, og alligevel bør bilen have plads og motorkraft, som man har behov for i familien. Flere bilmærker kan honorere disse krav, da der er stor konkurrence på markedet, så man undgår som regel ikke at skulle sammenligne flere bilmodeller.

Til sidst står man måske og skal vælge mellem 3-4 forskellige biler, og så er valget af familiebil straks noget nemmere. I dag har bilmærket Hyundai vokset sig stort og respekteret i Danmark, da deres biler har bevist, at de både er konkurrencedygtige i pris samt overholder alle kravene til sikkerhed.

Fordele ved Hyundai

Hyundai er fremstillet i Korea, hvor lønningerne er meget lave, men bilmærket er klar over, at man skal overholde en vis kvalitet, som eksempelvis Indien og Kina stadig halter langt bagefter. Både tyske, japanske og amerikanske bilmærker overholder disse standarder, men de har til gengæld langt højere produktionsomkostninger, så derfor har de sværere ved at være konkurrencedygtige.

Hyundais hjemmeside kan man se alle deres modeller af biler, som starter fra mindre 3-dørs personbiler til langt under 100.000 kr. til deres store SUV-biler, der kan håndtere over 7 personer i bilen. Uanset hvilken model man vælger, så får man alle fordele hos Hyundai, som er en garanti på 5 år på alle deres biler. Denne form for tryghed er noget, som danskerne sætter stor pris på, da man derved får ro i hverdagen og en komfortabel kørselsoplevelse i alle situationer. Uanset valget af familiebil hos Hyundai, så opnår man en rummelig bil med plads til alle kufferter og indkøbsposer.

Bilerne har splitbagsæde, så de kan lægges ned, og når man folder sædehynden op, kan man opnå et helt plan bagagerum i mange af modellerne. Desuden overholder bilerne sikkerhedskravene fra Euro NCAP, da bilerne er fremstillet af højstyrkestål og passeret flere krævende test. Mange af bilerne har endda opnået hele 5 stjerner i vurderingen fra Euro NCAP, og så er der garanti for høj sikkerhed på alle områder.

 

Klubber med bilforsikring

Der findes faktisk rigtig mange fordele for de enkelte medlemmer, hvis man stifter en klub omkring forsikringer. Der skal bare være en del medlemmer i klubben, og så skal man registreres hos Skat, hvis man ønsker momsfritagelse på bilforsikring, hvilket man kan læse mere om på Skat.dk. Heraf fremgår det blandt andet, at Skatterådet kan bekræfte, at et administrationsfællesskab mellem en række forsikringsklubber kan anses for at være en selvstændig gruppe, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 19, og derved levere ydelser momsfrit til medlemmerne. Dette betyder, at godkendte foreninger nu kan tilbyde deres medlemmer rabatter på forsikringer og lignende, hvilket på grund af momsfritagelsen kan give en god rabat for den enkelte.

Eksisterende klubber

Faktisk findes der allerede nu forsikringsklubber såsom veteranbilsforeninger, hvor medlemmer får forsikret deres veteranbiler i foreningen, og man opnår jo også en form for mængderabat hos forsikringsselskabet, når man kommer med en masse kunder på én gang, så derfor kan der laves mange fordelagtige løsninger for foreninger og klubber. Det er muligt at stifte nye forsikringsklubber, hvor man mødes og udgiver nyhedsmagasiner eventuelt på en hjemmeside, selvom formålet reelt er at opnå en billigere bilforsikring. Større virksomheder har også en gang imellem stiftet en forsikringsklub, således medarbejderne kan nyde af de gode tilbud, som klubben har forhandlet sig frem til.

Find et forsikringsselskab på nettet

Private må i starten have forsikret deres bil gennem et normalt forsikringsselskab. Private bør også i begyndelsen tjekke markedet igennem for at opnå de bedste vilkår og laveste priser, idet man skal have en udregnet pris ud fra din bil, din alder, bopæl og skadeshistorik. Hos de største forsikringsselskaber såsom Codan.dk kan man indtaste sine oplysninger og få oplyst en eksakt pris, og her får man også en onlinerabat samt en samlerabat, hvis man har flere forsikringer man vil placere i samme forsikringsselskab. Regler og vilkår er nogenlunde ens for de forskellige forsikringsselskaber, mens priserne kan variere en del. Derfor bør man eventuelt også tjekke, om man kan blive medlem af en forsikringsklub på arbejdspladsen eller andre steder, da man derved kan få de bedste priser på en bilforsikring.

 

Audi Q5

Fordele og ulemper ved billån

I mange år fandtes et højt niveau for billån, idet de årlige renteomkostninger lå i området 10-30 % afhængigt af lånebetingelserne, så dengang var billån en meget fordyrende udgift ved bilhandler.

I dag er renteniveauet væsentligt lavere, hvilket præsenterer en helt ny situation for bilkøberne. Førhen kunne det nogle gange betale sig at købe bilen kontant mod at tage et banklån, men i dag kan de fleste bilforhandlere levere et billån på meget attraktive vilkår. Bilforhandleren og banken bliver dermed konkurrenter om at tilbyde et attraktivt billån, da risikoen er meget minimal, idet långiveren jo tager pant i bilen, således man sjældent vil opnå tab på lånet.

De fleste store autoforhandlere har i dag en separat finansafdeling, der varetager både billån samt leasing, og derved kan autoforhandleren bedre få et kapitalafkast af sine likvider, idet bankerne næsten ingen rente tilbyder på indeståender.

Ved at sammenligne bankernes rentemarginal på ind- og udlånsrenterne, så vil man hurtigt kunne indse, at bilforhandlerens tilbud på billån i mange tilfælde er mere konkurrencedygtige end bankernes billån. Hyundai er en landsdækkende bilforhandler med biler til alle formål og i alle prisklasser, og i øjeblikket kører de en aggressiv kampagne med billån til en årlig variabel rente på kun 2.45 %. Hvis renteniveauet skulle stige med tiden, så vil denne lånerente følge med, men hvis man ønsker en rentesikring, så kan man få tilbud om en fast årlig rente på 5.56 %

 

Find den rigtige type billån

Under alle omstændigheder er et billån en udgift, så derfor gælder det om at opnå den bedst mulige rente på sit billån. Man kan trække de årlige renter fra i skat, og dette hjælper jo også på økonomien, men man skal jo også afgøre, hvor stramt man vil sidde i årlige udgifter til billånet.

Man kan ofte få en ny bil helt uden udbetaling, men så stiger lånerenten normalt med et par %, men hvis man kan komme med 20 % eller mere i udbetaling på bilen, så vil man normalt kunne opnå den billigst mulige rente. Man skal også overveje lånets løbetid, som kan vælges med variabel løbetid på op til 8 år. Hvis man har en stor likviditet, så får man ingen gavn pengene i banken, men man vil få mere udbytte af at afdrage billånet i en fart med høje afdragsydelser, så man slipper får renteudgiften på bilen.

 

Konklusion om billån

Det lave renteniveau har gjort sin del til, det aldrig før har været så billigt at købe bil på attraktive lånevilkår, og EU reglerne har desuden liberaliseret leasingreglerne så meget, at konkurrencen er benhård på området, så man nu kan lease bil på meget lempelige vilkår.

Hvis man ikke kender sit nøjagtige kørselsbehov for de kommende år, og hvis man ønsker at kende sine biludgifter præcist hver måned, så er leasing helt sikkert en glimrende løsning, idet man derved slipper for spekulationer på de variable udgifter på serviceeftersyn og reparationer samt det årlige værditab på bilen, som bilejere slås med.

Men hvis man vil beholde bilen i mindst tre år ud i fremtiden, så får man bedst økonomisk udbytte af bilen, hvis man beholder den i så mange år som muligt. Dette får man naturligvis ved at holde bilen i god stand, så den altid er fuld funktionsdygtig og velkørende.